Is Keramiek Kunst? - ARTISANN
Menu
EUR
GESLOTEN : We zijn in jaarlijkse vakantie van 21 juli tot 8 augustus 2024. Zaterdag 10 augustus 2024 zijn wij met nieuwe inspiratie terug open
Is keramiek Kunst of/en ambacht

Is keramiek Kunst of/en ambacht

Door: Ann van Beersel Reacties: 0

Wat is Kunst?

Tijdens mijn opleiding “Binnenhuisarchitectuur te Sint lucas-Brussel” was de eerste vraag bij kunstgeschiedenis “WAT IS KUNST”. Wat was dit discussiëren?Dit is de bewuste vraag dat naar boven borrelt bij een museumbezoek, tentoonstelling of visite, boek....en is voor mij bij iedere persoon anders.

Keramiek is Kunst!

Juist las ik in Kunstmagazine nr 3 een column van Johan Valcke “Keramiek is kunst” (www.kunstmagazine.net) de volgende citaten die me bij blijven:

“Een eerste verbazingwekkende uiting van kunst met klei, van keramiek als kunst dateert sinds de prehistorie. In de duizenden jaren nadien ontwikkelde de technische kennis om keramiek te maken zich constant verder. Het resulteerde in functionele en decoratieve producten maar het werd ook een steeds terugkerend medium in de wereld van de kunst. Vandaag biedt keramiek in ons land tal van die kwaliteitsvolle artistieke uitdrukkingen gemaakt door boeiende kunstenaars, zowel op beeldend als functioneel vlak in alle keramische technieken. Belgische keramiek wordt internationaal gewaardeerd.”

“Klei is een bijzonder plastisch materiaal. Ik noem het drie-dimensionele verf. Met enige technische kennis, eigen of geleende kennis, kan een kunstenaar quasi alles maken wat hij wil, vanuit zijn eigen emoties, zijn esthetisch gevoel, zijn kritische houding tegenover de maatschappij, zijn zelfonderzoek ,… in porselein, steengoed, aardewerk, opgebouwd, gedraaid of gegoten, geglazuurd of niet, hol of massief,…

Keramiek is een kunst of/en ambacht?

De vrijheid van combinaties en de keuzes die men als keramist voor je ambacht maakt verheft het object tot kunst. Kunst wekt voor mij menselijke gevoelens op die men vooral bij het maken en het gebruik van keramiek de ervaring naar een kunstlevel brengt. Deze gevoelens zijn voor iedereen anders en wat voor mij kunst is zal voor een ander niet zomaar kunst zijn.

Als keramist maak je steeds iets uniek. Elke vorm, structuur, glazuur en de combinatie ervan zal een object een meerwaarde geven en een kunstenaar typeren waardoor je eigen stijl ook evalueert.We zullen de keramiek in dit tijdperk ook laten groeien door een object in onze tijdsgeest te creëren met de prikkels van de omgeving dat ook de stijl van ons tijdperk zal bepalen in onze geschiedenis.

“Een ruwe lomp blok klei, met hand, geest en verstand getransformeerd tot een uniek stuk, dat de persoonlijkheid van de kunstenaar uitstraalt en bij de kijker emoties losmaakt, gaande van bewondering of afkeer, is kunst.” (Kunstmagazine nr 3 een column van Johan Valcke)

’Ceramic is Art’


Reacties (0)

There are no comments yet, be the first one to comment
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €150,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »