Is Keramiek Kunst? - ARTISANN

Handgemaakte hedendaagse keramiek. Keramisch en porseleinen tafelservies, keramische kunst met online webshop

  Ann van Beersel - 14 / Nov / 2019

  Is keramiek Kunst of/en ambacht

  Wanneer kan je een object in keramiek kunst noemen? Ben ja als keramist met kunst of/en een ambacht bezig? Dit is een vraag dat door ieder anders geïnterpreteerd en zeker anders wordt beantwoord.
  Wij als keramist verdiepen ons in de ambacht en laten deze zeker evalueren in een bepaalde tijdsgeest dat de kunstgeschiedenis mee bepaald. Maar ja wordt dit daardoor kunst? Het is voor ieder anders en de vraag zal altijd blijven bestaan?

  Is keramiek Kunst of/en ambacht
  Blog ARTISANN

  Wat is Kunst?

  Tijdens mijn opleiding “Binnenhuisarchitectuur te Sint lucas-Brussel” was de eerste vraag bij kunstgeschiedenis “WAT IS KUNST”. Wat was dit discussiëren?Dit is de bewuste vraag dat naar boven borrelt bij een museumbezoek, tentoonstelling of visite, boek....en is voor mij bij iedere persoon anders.

  Keramiek is Kunst!

  Juist las ik in Kunstmagazine nr 3 een column van Johan Valcke “Keramiek is kunst” (www.kunstmagazine.net) de volgende citaten die me bij blijven:

  “Een eerste verbazingwekkende uiting van kunst met klei, van keramiek als kunst dateert sinds de prehistorie. In de duizenden jaren nadien ontwikkelde de technische kennis om keramiek te maken zich constant verder. Het resulteerde in functionele en decoratieve producten maar het werd ook een steeds terugkerend medium in de wereld van de kunst. Vandaag biedt keramiek in ons land tal van die kwaliteitsvolle artistieke uitdrukkingen gemaakt door boeiende kunstenaars, zowel op beeldend als functioneel vlak in alle keramische technieken. Belgische keramiek wordt internationaal gewaardeerd.”

  “Klei is een bijzonder plastisch materiaal. Ik noem het drie-dimensionele verf. Met enige technische kennis, eigen of geleende kennis, kan een kunstenaar quasi alles maken wat hij wil, vanuit zijn eigen emoties, zijn esthetisch gevoel, zijn kritische houding tegenover de maatschappij, zijn zelfonderzoek ,… in porselein, steengoed, aardewerk, opgebouwd, gedraaid of gegoten, geglazuurd of niet, hol of massief,…

  Keramiek is een kunst of/en ambacht?

  De vrijheid van combinaties en de keuzes die men als keramist voor je ambacht maakt verheft het object tot kunst. Kunst wekt voor mij menselijke gevoelens op die men vooral bij het maken en het gebruik van keramiek de ervaring naar een kunstlevel brengt. Deze gevoelens zijn voor iedereen anders en wat voor mij kunst is zal voor een ander niet zomaar kunst zijn.

  Als keramist maak je steeds iets uniek. Elke vorm, structuur, glazuur en de combinatie ervan zal een object een meerwaarde geven en een kunstenaar typeren waardoor je eigen stijl ook evalueert.We zullen de keramiek in dit tijdperk ook laten groeien door een object in onze tijdsgeest te creëren met de prikkels van de omgeving dat ook de stijl van ons tijdperk zal bepalen in onze geschiedenis.

  “Een ruwe lomp blok klei, met hand, geest en verstand getransformeerd tot een uniek stuk, dat de persoonlijkheid van de kunstenaar uitstraalt en bij de kijker emoties losmaakt, gaande van bewondering of afkeer, is kunst.” (Kunstmagazine nr 3 een column van Johan Valcke)

  ’Ceramic is Art’

  Laat een reactie achter

  What are your experiences? Read or write a review here.

  *Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  * Verplichte velden

  Recente artikelen

  Het laatste nieuws op ons blog

  • Artisann - Ceramic Concept Store in Klei Keramiek Magazine
   03 / Mar / 2020

   Ann van Beersel - 14 / Nov / 2019

   Artisann - Ceramic Concept Store in Klei Keramiek Magazine

  • Lichtkunstfestival van" De Kleine Prins" - Bezoek de “BAOBAB” (apenbroodboom) bij Artisann
   22 / Nov / 2019

   Ann van Beersel - 14 / Nov / 2019

   Lichtkunstfestival van" De Kleine Prins" - Bezoek de “BAOBAB” (apenbroodboom) bij Artisann

  • Is keramiek Kunst of/en ambacht
   14 / Nov / 2019

   Ann van Beersel - 14 / Nov / 2019

   Is keramiek Kunst of/en ambacht

  • ART Knokke-Heist nr27
   24 / Oct / 2019

   Ann van Beersel - 14 / Nov / 2019

   ART Knokke-Heist nr27

  • Keramiek heeft mijn leven verandert
   19 / May / 2019

   Ann van Beersel - 14 / Nov / 2019

   Keramiek heeft mijn leven verandert

  Inloggen

  Wachtwoord vergeten?

  • Al je orders en retouren op één plek
  • Het bestelproces gaat nog sneller
  • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen
  Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »